Klinička praksa

Bolnica malog mede u Mostaru
June 11, 2017
BoHeMSA studentske razmjene | Juli
July 27, 2017
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Projekat ”Klinička praksa” je trajao dva mjeseca, od 3. marta 2017. godine do 1. maja 2017. godine, a aktivno učešće je uzelo stotinu studenata/ica. Cilj projekta je bio upoznati studente/ice sa praktičnim radom na klinici, poput vađenja krvi, apliciranja injekcija pacijentima/icama, odnosno onim segmentima praktičnog rada sa kojima se najmanje susrećemo u toku školovanja.

Projekat se sastojao od 2 modula:

1. Teorijsko predavanje i vježbe
– gdje su se prisutni upoznali sa tehnikom uzimanja krvi, aplikaciji lijekova (intramuskularno, subkutano, intravenski), dok su na kraju predavanja pristupili vježbama – proces dezinficiranja, mjesto aplikacije injekcije, držanje brizgalice i sl.)

2. Klinički rad
– Od 10. marta 2017. do 1. maja 2017. godine su svakodnevno održavane vježbe na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u trajanju od četiri sata. Studenti/ice su svakodnevno sa osobljem klinike učestvovali aktivno u radu; davali injekcije, vadili krv za laboratorijske analize, previjali rane, uvodili braunile i slično.

Klinički rad je koncipiran tako da je svake sedmice vršena rotacija, što je omogućilo da svi/e aktivni/e prođu i upoznaju se sa radom na svim klinikama u okviru UKC Tuzla.

Projekat je izvršen uz potporu Apoteke ”Ibn Sina” iz Tuzle koja je našem komitetu donirala sav potreban materijal za prvi modul i Univerzitetskog Kliničkog Centra Tuzla bez čije podrške ne bi bilo moguće implementirati projekat.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.