BoHeMSA studentske razmjene | Juli

Klinička praksa
June 11, 2017
BoHeMSA studentske razmjene | August
September 20, 2017
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kao i svake godine, članovi BoHeMSA-e su ugostili studente na profesionalnoj i naučno-istraživačkoj razmjeni u Sarajevu i Mostaru tokom mjeseca Jula.

U Sarajevu je boravilo 19 studenata iz Španije, Turske, Grčke, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Rusije.  17 studenata je obavljalo kliničku praksu na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kao dio SCOPE (Standing Committee on Professional Exchange) razmjena, dok je 2 studenta učestvovalo na naučno-istraživačkim projektima na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao dio SCORE (Standing Committee on Research Exchange) razmjena. Studenti su kliničku praksu obavili na klinikama za Ortopediju, Ginekologiju, Pedijatriju, Kardiohirurgiju, Hematologiju, Plastičnu hirurgiju, Neurologiju i Dermatovenerologiju. Naučno-istraživački projekti na kojima su radili studenti su: “The use of Metformin in Cancer prevention and treatment” i “ADIPOR1 polymorphism and female reproductive characteristics”.

U Mostaru je boravilo 8 studenata iz Turske, Španije, Ukrajine, Slovačke i Švedske. Studenti su obavljali kliničku praksu u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru kao dio SCOPE razmjena. Studenti su boravili na klinikama za Opću hirurgiju, Reumatologiju, Dječiju hirurgiju, Maksilofacijalnu hirurgiju, Vaskularnu hirurgiju i Ginekologiju.

Pored radnog dijela razmjene koju su svi studenti obavljali, naši članovi u Sarajevu i Mostaru su organizovali raznovrstan i zanimljiv socijalni program koji se sastojao od dvodnevnih izleta tokom vikenda i raznih jednodnevnih izleta, obilazaka i izlazaka tokom radnih dana.

Tako su studenti iz Sarajeva prvi vikend posjetili Visoko, Travnik, Jajce, Kraljevu Sutjesku i Bobovac prateći puteve Bosanskog kraljevstva. Drugi vikend studenti su posjetili Beograd, a treći vikend studenti su učestvovali u Nacionalnom socijalnom programu i zajedno sa studentima iz Mostara posjetili Hercegovinu (Počitelj, Kravice i Mostar), Titin bunker u Konjicu, te išli na Rafting na Neretvi. Tokom sedmice članovi BoHeMSA LC Sarajevo organizovali su za studente Paintball i roštilj na Hreši, odlazak na Skakavac, obilazak Sarajeva i Vrela Bosne, odlazak u muzeje i mnoge druge aktivnosti.

Studenti u Mostaru imali su priliku posjetiti Jadransku obalu te obići Neum, Dubrovnik i Split. Također, posjetili su Beograd i učestvovali u Nacionalnom socijalnom programu. Naši članovi iz Mostara organizovali su jednodnevene izlete na Vrelo Bune, Kravice i Počitelj.

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.