Race for the Cure

Definitivno, najljepše ljeto za mene.
October 9, 2017
Nacionalna skupština BoHeMSA
October 11, 2017
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nakon uspješno održane Četvrte regionalne konferencije o karcinomu dojke u Sarajevu, organizacioni tim “Race for the cure” i članovi Lokalnog komiteta Sarajevo Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA, na obostrano zadovoljstvo su nastavili saradnju, obilježavanjem Race for the cure/Trka za lijek. Navedena manifestacija je održana 7.10.2017. godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Program je započeo već u jutarnjim satima, otvaranjem registracijskih štandova i dolaskom učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Učešće u ovogodišnjoj trci je uzeo rekordan broj od 8000 ljudi, koji su svojim prisustvom još jednom potvrdili smisao cjelokupnog događaja i dali svoj pečat zajedničkoj borbi bosanskohercegovačkog stanovništva za napredak na polju ozdravljenja i prevencije karcinoma dojke.

Članovi Udruženja su bili aktivno uključeni u veliki broj zadataka, te su još jednom pokazali izuzetnu odgovornost i usklađen timski rad. Neke od aktivnosti u kojima su učestvovali studenti su asistencija pri obavljanju mamografskih pregleda (omogućenih mobilnim mamografom, kojim je rukovodio radiološki tehničar), zatim animiranje i anketiranje žena zainteresiranih za preglede i informativni razgovor.

Već od 10h, naših 10 studenata je počelo sa radom na štandu sa anketnim listovima, postavljenom iza glavne bine programa, pored Zemaljskog muzeja. Na taj način, studenti su bili u prilici razgovarati sa velikim brojem žena, poslušati njihova dosadašnja iskustva o usponima i padovima, o cjelokupnoj borbi sa ovom bolešću, ali iznad svega, imali su priliku naučiti i vidjeti kako izgleda prava i potpuna želja za životom. Pripremljeni anketni listovi su, pored generalija, zahtijevali i anamnestičke podatke iz kojih su studenti dobili uvid da je među pregledanom skupinom bilo žena koje idu na redovne mamografske preglede, ali i veliki broj žena koje su pristupile svom prvom mamografskom pregledu.

Svi učesnici Race for the Cure su bili spremni na određen vid saradnje, te je program protekao u pozitivnom raspoloženju, što je za rezultat imalo veliki broj obavljenih mamografskih pregleda i anketiranih pacijentica. Tokom četverosatnog ekspeditivnog rada i sprovođenja pregleda prevaziđen je i planiran broj od 50 pregleda, tako da je dan zaključen sa 57. pregledom. Svi anketni listići su arhivirani u koverte sa ličnim podacima, telefonskim brojem te adresom prebivališta. Nakon radiološke evaluacije, nalazi će biti dostavljeni u udruženja žena čije su članice pristupile pregledu, te usmjeriti na adrese prebivališta.

Članovi udruženja BoHeMSA kroz brojne projekte ovakvog tipa nastoje podići svijest o karcinomu dojke i važnostima redovnih mamografskih pregleda, ali njihova posebna i najdraža iskustva su vezana upravo za događaje poput “Race for the Cure”, pri kojima je omogućena direktna komunikacija sa pacijentima i u kojima je prisutno obostrano učenje o načinima borbe sa ovim teškim životnim iskušenjem. Vođeni sloganom ovogodišnje trke ‘Zajedno smo jedno’, Udruženje će i dalje nastaviti svoju saradnju sa organizacijskim timom Race for the cure, te nastojati da, svojim ovogodišnjim iskustvom, pokuša poboljšati svoj doprinos ovom projektu i naredne godine.

Koordinator projekta
Bradarić Sana

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.