Često postavljena pitanja

Studenti prije odlaska na razmjenu često nisu dovoljno upućeni o sistemu i načinu razmjene, stoga smo pripremili ovu kategoriju, kako bismo Vam približili terminologiju i razjasnili dileme. Ovaj dio stranice je preveden i adaptiran sa IFMSA web stranice.

IFMSA svijet je pun nekih skraćenica, koje, istini za volju, na početku mogu biti malo komplikovane. No, ne plašite se, pripremili smo FAQ vodič, koji će započeti sa skraćenicama, ali dok ga pročitate - već ćete znati sve što trebate za razmjenu!

Skraćenice i definicije

1Skraćenice
AF: Application form
ECs: Exchange conditions
EF: Evaluation Form
CA: Card of Acceptance
CoD: Card of Documents
CC: Conformation Card
IL: Invitation Letter
PDT: PreDeparture training
PET: PreExchange training
IFMSA: International Federation Medical Students Association
LC: Local Committee
LEO: Local Exchange Officer
LORE: Local Officer on Research Exchange
NEO: National Exchange Officer
NORE: Nacional Officer on Research Exchange
SCOPE: Standing Committee on Professional Exchange
SCORE: Standing Committee on Research Exchange
NMO: National Member Organization (podružnica IFMSA na nivou neke države/dijela države
2Definicije
AF: student popunjava obrazac na web stranici www.ifmsa.org da bi ga poslao zemlji domaćinu. Obrazac sadrži sve studentove lične podatke, kao i željene gradove i željena odjeljenja/projekte.
ECs: uvjeti zemlje domaćina pod kojim bi ona prihvatila studenta na razmjenu.
EF: obrazac koji student popunjava na ifmsa.org početkom treče sedmice razmjene, da bi ocijenio svoje iskustvo sa razmjene. Popunjen obrazac je obavezan da bi se dobio certifikat.
CA: obrazac koji se šalje studentima na ifmsa.org, nakon što budu prihvaćeni. Obrazac sadrži period, grad i odjeljenje/projekat razmjene. Trebao bi biti poslan najmanje 8 sedmice prije početka razmjene.
CoD: dokumenti koje student treba upload-ovati na ifmsa.org, da bi njegova/njena razmjena bila prihvaćena.
CC: obrazac koji student šalje na ifmsa.org organizaciji domaćinu da bi potvrdio razmjenu. Sadrži detalje o studentovom dolasku. Treba biti poslan najmanje 4 sedmice prije početka razmjene.
IL: pozivno pismo koje studentu šalje organizacija domaćin prije njegove razmjene, da bi mu se olakšsao proces dobijanja vise (na primjer).
PDT: radionica za studente, u sklopu SCOPE, organizovana prije razmjene od strane organizacije koja ih šalje, sa ciljem prepireme za iskustva koja ih očekuju na razmjeni.
PET: radionica za studente, u sklopu SCORE, organizovana prije razmjene od strane organizacije koja ih šalje, sa ciljem prepireme za iskustva koja ih očekuju na razmjeni.
LC: organizacije koje je zadužena za organizaciju razmjene na univerzitetu ili gradu.
LEO: odgovorni oficir u lokalnom komitetu za profesionalne razmjene (SCOPE)
LORE: odgovorni oficir u lokalnom komitetu za naučne razmjene (SCORE)
NEO: odgovorni oficir, na nivou države, za profesionalne razmjene (SCOPE)
NORE: odgovorni oficir, na nivou države, za naučne razmjene (SCORE)
SCOPE: IFMSA komitet za profesionalne razmjene
SCORE: IFMSA komitet za naučne razmjene
Outgoings: studetni koji se šalju na razmjene
Incomings: studenti koji se primaju na razmjene
Sending NMO: vaša NMO odgovorna za selekciju odlazećih razmjena
Hosting NMO: strana NMO odgovorna za organizaciju prakse i smještaja stranih studenata u odgovarajućoj državi

Prije prijavljivanja

1Šta je cilj SCOPE-a?

Cilj SCOPE-a je da, olakšavanjem provođenja internacionalnih studentskih razmjena, promoviše kulturalno razumjevanje i saradnju između studenata medicine i svih zdravstvenih radnika. Program razmjena studentima, pored njihovog obaveznog medicinskog programa, nudi jedinstveno edukaciono i kulturalno iskustvo. Također, pomaže pri širenju razumjevanja studenata koje se odnosi na medicinske i društvene uslove u različitim državama.

Cilj razmjene NIJE:

 • Da omogući priliku za zaradu novca
 • Jeftin odmor/putovanje
 • Da omogući trajno mjesto za nastavak karijere ili angažmana u drugoj državi
 • Da omogući bilo kojoj osobi da trajno napusti svoju zemlju
2Koje SCOPE razmjene postoje?

Postoje dva tipa razmjene koja se nude u SCOPE-u:

 • Pretklinička praksa: definiše se kao rotacija studenata na predklinickim odjelima/katedrama na medicinskom fakultetu ili bolnici (npr. biohemija, anatomija)
 • Klinička praksa: definiše se kao rotacija na kliničkim odjelima bolnice, klinike ili ambulanti porodčne medicine (npr. dermatologija, pulmologija)
3Šta su bilateralni/unilateralni ugovori?

Rrazmjene su bazirane na bilateralnom ili unilateralnom ugovoru između Nacionalnih organizacija članica.

 • Bilateralni ugovori: dva studenta se razmjenjuju, međutim nije neophodno da to bude u isto vrijeme ili na istim univerzitetima. Student koji ide na razmjenu plaća bilateralnu naknadu matičnoj studentskoj organizaciji, koja dalje taj novac koristi da bi primila studenta iz druge zemlje besplatno. Isto vrijedi i za dolazećeg studenta. Cilj je smanjiti limitiranost vlastitom finansijkom situacijom, te omogućiti razmjene u svim zemljama svijeta. Bilateralne razmjene su osnova IFMSA-inog programa razmjena.
 • Unilateralni ugovori: NMO šalje ili prima studenta bez reciprociteta od strane drugog NMO-a. Student je dužan da plati sve troškove organizacije domaćina, kao i participaciju svom NMO.
4Koliko traje razmjena?

Razmjena traje mjesec dana (4 sedmice).

5Koji je jezik potrebno znati za razmjene?

Razmjene se sprovode na Engleskom jeziku, ili na jeziku zemlje domaćina. Student koji ide na razmjenu mora pokazati adekvatno znanje engleskog jezika, maternjeg jezika zemlje domaćina ili jezika koji je difinisan ugovorom o razmjenama. U suprotnom, student će biti odbijen od strane zemlje domaćina i biti će isključen iz programa razmjena.

6Ukoliko budem uključen u program razmjena u inostranstvu, da li ću dobiti neko akademsko priznanje?

Dostupnost akademskog priznanja u praksi varira od države do države. Provjerite sa Vašim univerzitetom ili Vašim lokalnim oficirom za razmjene.

7Da li ću dobiti platu za praktični rad?

Praktični rad je edukativnog karaktera te student neće dobiti novčanu naknadu za svoj rad.

8Koji su kriteriji za odabir studenata?

Svaka studentska organizacija ima svoje vlastite uvjete razmjene za prihvatanje stranih studenata. Uvjete razmjene provjerite ovdje.

9Kakva je uobičajna dnevna rutina za praksu na razmjeni?

Tokom prakse studenti će živjeti sa stranim studentima medicine te dolaziti u dodir sa različitim oblicima uređenja zdravstvenog sistema i učiti od stranih tutora. Student će upoznati doktora na željenom odjelu koji će, u narednom periodu, biti njegov/njen mentor. U zavisnosti od nivoa znanja studenta, isti će, na dnevenoj bazi, učestvovati u pružanju zdravstvenih usluga. Uključite se u IFMSA program profesionalnih razmjena i budite sigurni da ćete imati nezaboravno iskustvo.

10Koje medicinske discipline/odjeljenja su dostupne?

Razmjene mogu biti ponuđene u svim kliničkim i predkliničkim oblastima. Molimo Vas da provjerite uvjete razmjene željene države.

11Kada se mogu prijaviti za IFMSA-in program profesionalnih razmjena?

Molimo Vas da kontaktirate lokalnog/nacionalnog oficira za razmjene na Vašem univerzitetu, koji će Vas obavijestiti o rokovima aplikacije i procesu aplikacije. Također, možete pročitati dostupne periode i zahtjeve za sprovođenje razmjene u uvjetima razmjene željene države.

12Da li trebam biti osiguran/osigurana tokom perioda razmjene?

Neophodno je dati dokaz o zdravstenom osiguranju prije nego što student započne svoj period razmjene. Neke države ili lokalni komiteti zahtjevaju dodatno osiguranje (npr. osiguranje za greške u radu engl. Liability insurance, nesreće); u ovom slučaju, sve informacije vezane za dodatno osiguranje će biti dostupne na EC stranicama lokalnog komiteta - domaćina. Student koji ide na razmjenu obavezan je ugovoriti sopstveno osiguranje. Student koji ide na razmjenu je dužan ugovoriti osiguranje prije odlaska u stranu zemlju na razmjenu. Student koji ide na razmjenu sam snosi troškove nastale usljed bolesti ili nesreće.

13Šta će mi biti dostupno tokom razmjene, ukoliko platim naknadu?
Svaki lokalni komitet je dužan omogućiti svakom dolazećem studentu sljedeće: • Besplatan smještaj (bilo u studentskom stanu, studenskom domu ili u porodici domaćinu), • Minimalno jedan oborok dnevno (ručak/večeru) ili ekvivalentnu sumu novca, • Osnovni tip udobnosti koji se odnosi na uslove života, • Profesionalnu praksu sa pristupom kliničkim ili predkliničkim odjelima

Ukoliko lokalni komitet-domaćin nije u mogućnosti da dolazećem studentu omogući profesionalnu razmjenu iz bilo kojeg razloga, isti mora obezbjediti alternativni program. Svaki lokalni komitet također može nuditi i druge usluge (npr. društveni program), koji se obično spominje u uslovima razmjene ili u CA.

14Imam želju da svoju razmjenu odradim u tačno određenoj državi. Šta bih trebao/trebala uraditi?

Kontaktirajte Vašeg LEO-a/NEO-a/NORE-a/LORE-a da razmotrite mogućnosti u Vašem lokalnom komitetu.

15Da li je moguće učestvovati u SCOPE razmjenama ukoliko ne studiram medicinu?

Ne, SCOPE razmjene su ograničene na studente medicine.

16Koji su zahtjevi, naknade i rokovi za apliciranje za SCOPE/SCORE razmjene?

Pitajte Vašeg LEO-a/LORE-a/NORE-a/LORE-a i provjerite uslove razmjene NMO-a za koji ste zainteresovani.

17Kada bih trebao/trebala pročitati uvjete razmjene? I gdje ih mogu naći?

Uslovi razmjene se trebaju pročitati detaljno prije razmjene. Možete ih naći ovdje: link

18Nije mi jasan određeni dio uvjeta razmjene NMO-a domaćina?

Molimo kontaktirajte Vašeg LEO-a iz matičnog komiteta ukoliko imate pitanja ili nejasnoća.

Slanje obrasca za prijavu za razmjene

1Šta je obrazac za prijavu (AF)?

Obrazac za prijavu (AF) je elektronski obrazac koji je dio IFMSA-ine baze podataka, koji služi za organizaciju razmjena. U njega unosite Vaše podatke za razmjenu, zajedno sa podacima o Vašem medicinskom fakultetu i adresi, e-mailu i broju telefona. Kroz obrazac za prijavu, Vi dajete podatke (želje) lokalnom komitetu-domaćinu koje se odnose na grad, univerzitet i odjeljenje u kojem želite biti, period razmjene i osobi s kojom želite biti na razmjeni. Molimo Vas da imate na umu da će NMO-domaćin učiniti sve da Vam izađe u sustret, ali i također da se može desiti da, zbog organizacionih razloga, neće biti u mogućnosti da to uradi. AF se može popuniti nakon što se prijavite na IFMSA web stranicu sa studentskim rečunom koji ste dobili od Vašeg lokalnog komiteta.

2Šta je karta dokumenata (CoD)?

Karta dokumenata (CoD) je elektronski dokument koji se nalazi u sklopu Vašeg računau IFMSA web stranici. Kako bi Vaša razmjena bila odobrena, potrebno je da u ovaj dokument unesete sve podatke i lične dokumente koje od Vas traži NMO-domaćin. Postoje tri tipa dokumenata za koje trebate znati:

 • Standardni dokumenti su dokumenti koji vrijede sve lokalne komitete u sklopu jednog NMO-a i zbog toga ih morate sve uploadovati CoD.
 • Specijalni dokumenti su oni koje traže tačno određeni lokalni komiteti i morate ih uploadovati u slučaju da ste svrstani u neki od tih komiteta
 • Dokumenti „po dolasku“ su oni dokumenti koje morate isprintati i ponijeti sa sobom te ih pokazati domaćinu odmah po dolasku.

Pristup karti dokumenata ćete imati nakon prijave na IFMSA web stranicu sa Vašim studentskim računom. Tada ćete moći unijeti sve potrebne podatke i dokumente.

3Koji je rok za slanje obrasca za prijavu?

Rok za slanje obrasca za prijavu je 3 mjeseca prije početka razmjene, ukoliko nije drugačije navedeno u uslovima razmjene NMO-domaćina. Molimo provjerite uslove razmjene organizacije domaćina.

Međutim, zbog velikog broja prijava u ljetnim mjesecima, poželjno je poslati prijavu i do 6 mjeseci unaprijed.

4Kako ispuniti elektronski obrazac za prijavu (AF)?

Video-tutorial u kojem je postupno, korak po korak, objašnjeno kako trebate ispuniti elektronski obrazac za prijavu (Application Form) možete pronaći na linku ispod:

5Mogu li poslati AF prije nego što popunim kartu dokumenata?

Morate unjeti sve informacije i popuniti sve dokumente koji se od Vas traže u karti dokumenata prije slanja AF. Ukoliko ne možete prikupiti sve dokumente prije roka, pokušajte kontaktirati Vašeg LEO-a/LORE-a, koji će kontaktirati Vašeg NEO-a/NORE-a, koji će zatim kontaktirati NMO-domaćina te će potražiti rješenje. Zapamtite da nemate pravo kontaktirati matični NMO ili LEO/NEO/LORE/NORE-domaćina prije nego što dobijete kartu prihvatanja.

6Nisam stigao/stigla popuniti obrazac za prijavu prije isteka roka, da li gubim pravo na razmjenu?

Veoma je važno poštovati rokove. Ukoliko niste stigli, ODMAH kontaktirajte Vašeg LEO-a/LORE-a. Neki NMO-ovi imaju veoma stroga pravila u vezi toga, tako da možda nećete moći dobiti period razmjene koji želite.

7NMO-domaćin od mene zahtjeva orignalne verzije nekih dokumenata. Šta bih trebao/trebala uraditi?

Pripremite originalne verzije dokumenata i kontaktirajte Vašeg LEO-a što prije slanja dokumenata, jer je moguće da NEO/NORE koji Vas šalje mora dati originalne verzije dokumenata uživo NEO-u/NORE-u domaćinu u toku oficijelnih IFMSA sastanaka.

8Da li mogu uvijek birati period svoje razmjene ili su drugačija pravila za svaki NMO?

Ne možete uvijek birati period razmjene. Međutim, neke ugovore dva NMO-a potpisuju na određene periode. Također, svaki NMO sadržava pravo da ne prihvati dolazećeg studenta za neki period u toku godine. Pobrinite se da dobijete sve informacije o ugovoru od Vašeg LEO-a ili čitanjem uvjeta razmjene NMO domaćina, prije nego što prihvatite ugovor.

9Da li ću uvijek sigurno dobiti svoj izbor gradova i odjeljenja?

Obično veliki broj studenata dobije neki od željenih (izabranih) gradova i odjeljenja, i to će LEO/NEO/LORE/NORE domaćin imati na umu. Međutim, to nije uvijek 100% sigurno, nego je moguće da dobijete drugi grad i odjeljenje, od onoga koji ste odabrali, zbog dostupnosti odjeljenja, smještaja itd.

10Želim biti smješten u istom gradu kao i moj prijatelj, šta da radim?

Molimo spomenite to u obrazcu za prijavu, uz pomoć Vašeg IFMSA računa. Imajte na umu da niko ne garantuje da će to biti moguće, s obzirom da to zavisi od lokalnog komiteta, perioda, kao i kapaciteta NMO domaćina.

11Koliko bih trebao/trebala platiti razmjenu, i kome bih trebao/trebala predati novac?

Svaka država ima svoje cijene (naknade) za razmjenu, tako da bi ste trebali pitati Vašeg LEO-a koliko razmjena košta, i kome trebate dati novac.

12Potpisao/potpisala sam ugovor i platio/platila sam razmjenu, mogu li sada promjeniti državu/NMO po svom izboru?

Jednom kada platite razmjenu, uobičajno je da nemate pravo da mijenjate izbor. Međutim ova pravila variraju od države do države, tako da, u zavisnosti od perioda, neki su ugovori možda još dostupni. Tako da, ako morate mijenjati svoj izbor iz bilo kojeg razloga, pokušajte kontaktirati Vašeg LEO-a/LORE-a.

13Kako bih trebao/trebala napisati svoje motivaciono pismo za odjeljenje?

Prije svega, provjerite uvjete razmjene Vašeg NMO-domaćina. Ukoliko tu nema ništa definisano ili ako i dalje ne znate kako ga napisati, trebali bi ste navesti razloge zbog kojih bi ste odabrali odjeljenje za koje se nadate da ćete dobiti. Također, možete kontaktirati Vašeg LEO-a ukoliko trebate dodatnu pomoć.

14Nisam primio/primila podatke za prijavu za IFMSA web stranicu. šta da radim?

Ukoliko niste primili e-mail iz bilo kojeg razloga, trebali bi ste pokušati sljedeće:

 1. Logirajte se koristeći Vaš stari račun i potražite formulare (ako ste već bili na razmjeni).
 2. Pogledajte sve ostale e-mail račune i „spam“ folder.
 3. Pritisnite „forget password“ i ukucajte Vašu e-mail adresu i novi e-mail će biti poslan da obnovite svoju lozinku.
 4. Kontaktirajte Vašeg LEO-a/LORE-a ukoliko niste uspjeli.
15Imam problem sa logiranjem na stranicu, šta da radim?

Ukoliko se ne možete logirati:

 1. Pogledajte jeste li dobro unijeli sve podatke.
 2. Pokušajte se logirati preko drugog pretraživača ili kompjutera.
 3. Pritisnite „forget password“ i pokušajte sa novom lozinkom.
 4. Kontaktirajte Vašeg LEO-a/LORE-a ukoliko niste uspjeli.
16Imam problema sa popunjavanje obrasca za prijavu. Šta da radim?

Kontaktirajte Vašeg LEO-a i objasnite mu problem. Da bi se problem što brže riješio, najbolje je da LEO-u pošaljete slike ekrana sa problemom.

17Ne mogu unijeti dokumente u kartu dokumenata, šta da radim?
 1. Provjerite format i veličinu dokumenta
 2. Pokušajte ih unjeti jedan po jedan, tako što ćete spašavati promjene poslije svakog dokumenta.
 3. Pokušajte sa drugim pretraživačem ili kompjuterom.
 4. Kontktirajte Vašeg LEO-a ukoliko niste uspjeli.
18Ne mogu nabaviti neke dokumente ili ne mogu uraditi biološka testiranja koja se traže u uvjetima razmjene, šta da radim?

Kontaktirajte Vašeg LEO-a/LORE-a, koji će kontaktirati svog NEO-a/NORE-a, koji će dalje kontaktirati NEO-a/NORE-a domaćina da bi našli rješenje. Imajte na umu da nemate pravo da kontaktirate Vašeg NEO-a/NORE-a ili LEO/NEO/LORE/NORE domaćina prije nego što dobijete kartu prihvatanja.

19Imam specijalni režim ishrane i bojim se da mi hrana neće odgovarati. Šta da radim?

Naglasite to u posebne napomene prilikom popunjavanja obrazca za prijave, i podjsetite Vašu kontakt osobu/LEO-a/LORE-a domaćina nakon što dobijete kartu prihvatanja.

20Da li je potrebna vakcinacija bilo koje vrste, da bih otišao na razmjenu kod NMO-domaćina?

Trebali bi ste pitati svog ljekara unaprijed i on će Vam reći da li Vam je potrebna vakcinacija. Molimo Vas da također provjerite da li postoje neke zakonski obligatorne vakcinacije u državi u koju idete te da li Vaš NMO domaćin zahtjeva neke specifične vakcine da bi Vas prihvatio na razmjenu (ovu informaciju možete naći u uslovima razmjene, ili se možete raspitati kod LEO/kontakt osobe domaćina, nakon što dobijete kartu prihvatanja).

21Potrebna su mi određena finansijska sredstva da bih otišao na razmjenu, možete li mi pomoći sa tim?

IFMSA, niti BoHeMSA, nažalost ne moguomogućiti novac za studente koji idu na razmjenu, niti može dati bilo kakve prijedloge. Ukoliko ipak uspijete dobiti sredstva od trećeg lica, pobrinite se da se Vaš izbor prihoda ne kosi sa pravilima NMO-domaćina (npr. neke NMO-ovi ne prihvataju studente koje finansiraju farmaceutske kompanije). Sva pravila možete naći u uvjetima razmjene Vaše željene države.

22Aplicirao sam za razmjenu, međutim nisam prihvaćen/prihvaćena. Ima li neki drugi način da učestvujem u SCOPE/SCORE programu razmjena?

Možete kontaktirati Vašeg LEO-a/LORE-a da razmotrite sve dostupne opcije.

Nakon slanja obrazca za prijavu (AF) i prije primanja karte prihvatanja (CA)

1Mogu li mjenjati informacije u svojoj AF nakon slanja?
Obično ne možete, međutim ukoliko ste napravili grešku koju morate ispraviti, recite to Vašem LEO-u/LORE-u što prije.
2Kada i kako ću dobiti informacije o gradu i periodu svoje razmjene?
Sve podatke vezane za lokalni komitet i period Vaše razmjene ćete dobiti u CA preko IFMSA web stranice. Redovno provjeravajte web stranicu i Vaš e-mail. Sve informacije bi ste trebali dobiti najkasnije 8 sedmica prije razmjene, osim ako to nije drugačije navedeno u uvjetima razmjene NMO domaćina.
3Šta je karta prihvatanja (CA)?
Karta prihvatanja (CA) je elektronski dokument koji sadrži sve glavne informacije o Vašoj razmjeni, uključujući LC i odjeljenje koje Vam je dodijeljeno, dan početka i kraja Vaše razmjene, obrocima (džeparcu u slučaju da Vam ga je LC domaćin obezbijedio), smještaju i imenima i kontaktima Vaših kontakt osoba. Pristup Vašoj CA ćete imati nakon što se logirate na IFMSA web stranicu sa Vašim računom.
4Koji je rok za primanje CA?
Rok za primanje CA je 8 sedmica prije početka razmjene, osim ako to nije drugačije navedeno u uvjetima razmjene NMO domaćina.
5Kada ću primiti pozivno pismo?
Pozivno pismo je automatski spremno čim primite CA. Možete ga skinuti preko student panela na web stranici. Ovo pismo će biti dostupno samo ako ste odabrali „yes“ za pozivno pismo u AF. Ukoliko Vam treba drugačije pozivno pismo, možete pitati Vašeg LEO/NEO/LORE/NORE da to dogovori sa NMO domaćinom.
6Još nisam primio CA, trebam li se brinuti o svojoj razmjeni?
Provjerite uslove razmjene NMO domaćina, i pogledajte da li je rok za primanje CA (obično 8 sedmica) prošao. Ukoliko rok još uvijek nije prošo, pričekajte da istekne. Ukoliko je rok već istekao, kontaktirajte Vašeg LEO-a/LORE-a što prije. On/ona će kontaktirati svog NEO-a/NORE-a, koji će od NMO domaćina tražiti objašnjenje. Imajte na umu da nemate pravo da kontaktirate Vašeg NEO-a ili LEO/NEO domaćina prije nego što dobijete kartu prihvatanja.
7Mogu li dobiti informacije o osiguravajućim osiguravateljskim kućama koje omogućavaju ugovaranje osiguranja od štete „liability insurance“ ili osiguranje od greške u radu za internacionalne studente?
IFMSA obično ne može predložiti osiguravajuće kuće, međutim možete pitati sutudente koji su prije išli na razmjenu ili Vašeg LEO-a, bilo onog koji Vas šalje, bilo onog koji Vas prima, nakon što primite kartu prihvatanja, da li oni znaju ili imaju iskustva sa kompanijama koje će Vam pružiti usluge koje zahtjeva Vaš NMO domaćin.
8Ukoliko se nešto dogodi, i moram otkazati razmjenu, šta da radim?
Obavijestite Vašeg LEO-a/LORE-a i sve ostale ljude sa kojima ste bili u kontaktu (kontakt osobu, LEO/LORE domaćina) što prije.
9Ne mogu ići na razmjenu, šta da radim? Mogu li poslati zamjenu?
Obavijestite Vašeg LEO-a/LORE-a i sve ostale ljude sa kojima ste bili u kontaktu (kontakt osobu, LEO/LORE domaćina) što prije. Provjerite uslove razmjene NMO domaćina da vidite da li je moguće poslati zamjenu. Imajte na umu da zamjene moraju biti odobrene od strane NEO-a/NORE-a iz NMO domaćina te da zamjena mora ispuniti sve uslove kao i Vi.
10Da li ću dobiti novac natrag ako otkažem razmjenu?
Ne. Obično nakon što otkažete razmjenu ne možete dobiti novac natrag, zato što se taj novac mora iskoristiti da bi se ugostio dolazeći student. Ovo pravilo varira od jednog NMO-a/LC-a do drugog, tako da, u nekim slučajevima, možete dobiti svoj novac natrag.
11Hoću li dobiti svoj novac natrag ako NMO domaćin otkaže moju razmjenu?
Obično student dobije svoj novac natrag ukoliko je NMO domaćin, zbog greške koje ne pripisuje studentu, otkazao razmjenu. Ukoliko se to desi, pokušajte da kontaktirate Vašeg LEO-a/LORE-a/NORE-a/LORE-a što je prije moguće da bi ste saznali šta morate uraditi.
12Da li ja, kao zamjena, mogu tražiti drugi grad ili odjeljenje ?
Pitajte Vašeg LEO-a/LORE-a koji će kontaktirati svog NEO-a koji će dalje provjeriti sa NMO domaćinom da li je Vaš zahtjev izvodljiv. Imajte na umu da nemate pravo da kontaktirate Vašeg NEO-a ili LEO/NEO/LORE/NORE domaćina prije nego što dobijete kartu prihvatanja.
13Šta je PreExchange training (PET) i PreDeparture training (PDT)?
PET I PDT su treninzi čiji je cilj pripremanje studenta za razmjenu te pružanjeinformacija o iskustivima i cijelom procesu razmjene.

Nakon primanja karte prihvatanja (CA)

1Šta trebam uraditi ako nađem grešku ili nedostatak informacija u karti prihvatanja?
Kontaktirajte Vašeg LEO-a/LORE-a koji će obavijestiti svog NEO-a/NORE-a koji će to odmah riješiti.
2Ne sviđa mi se grad ili odjeljenje koje mi je dodjeljeno, šta da radim?
Prema pravilima SCOPE-a, svi NMO-ovi razvrstavaju studente prema njihovim željama koje se odnose na period razmjene, odjeljenje, osobu sa kojom student hoće da bude smješten i lokalnom komitetu. Međutim, konačni smještaj studenta ne mora biti u skladu sa željama studenta, niti NMO mora pratiti želje studenta zbog organizacionih ili kapacitativnih razloga.
3Kada i kako bih trebao/trebala kontaktirati kontakt osobu?
Podatke o kontakt osobi ćete pronaći u CA. Nakon što dobijete CA, kontaktirajte osobu je putem e-maila i predstavite se.
4Kontaktirao sam svoju kontakt osobu, međutim nisam dobio nikakav odgovor. Šta da radim?
Ako ne dobijete nikakav odgovor, obavijestite Vašeg LEO-a/LORE-a što prije. Oni će Vam pomoći da stupite u kontakt sa NMO domaćinom.
5Kada bih treba aplicirati za vizu?
Odmah nakon što dobijete kartu prihvatanja. Trebali bi ste pokušati dogovoriti sastanak što brže nakon što dobijete kartu prihvatanja i pozivno pismo. Ukoliko proces dobijanja vize predugo traje i period od 8 sedmica nije dovoljan, uvijek se možete prijaviti prije nego što dobijete kartu prihvatanja. Međutim, imajte na umu da je karta prihvatanja jedini oblik potvrde Vaše razmjene.
6Koji tip/oblik vize bih trebao tražiti? (da li je turistička viza dovoljna?)
Prije nego što se prijavite, provjerite odjeljak „viza“ u uvjetima razmjene države u koju idete. U suprotnom, trebali bi ste posjetiti stranicu ministarstva vanjskih poslova države domaćina, ili bi ste trebali pitati kontakt osobu koja je zadužena za Vas u LC domaćinu. Međutim, budite svjesni činjenice da ni IFMSA niti ljudi iz NMO-a nisu odgovorni za proces izdavanja vize, tako da, ukoliko ne dobijete vizu, odgovorni ste isključivo Vi.
7Mogu li koristiti podatke NMO-a ili kontakt osobe u svom zahtjevu za vizu?
Nekada proces izdavanja vize može biti komplikovan te zbog toga predlažemo da pitate Vašeg LEO-a/LORE-a koga je bolje staviti za garanciju u aplikaciji za vizu.
8NMO u koji idem nema ambasadu u mojoj državi. Kako ću dobiti vizu?
Obično se u tom slučaju za vizu morate prijaviti u ambasadi u drugoj državi (koja ima amabasadu Vašeg NMO-a) ili putem online prijave. U svakom slučaju, pitajte Vašeg LEO-a/LORE-a o tom problemu, jer je možda u prošlosti bilo studenata poput Vas. Također, možete provjeriti stranicu ministarstva vanjskih poslova države domaćina za više informacija.
9Pozivno pismo koje sam dobio na ifmsa.org nije bilo dovoljno da bih dobio vizu.
Vaš NMO domaćin je odgovoran da Vam da pozivno pismo u odgovarajućem formatu da bi ste dobili vizu. Molimo kontaktirajte Vašeg LEO-a/LORE-a i LEO-a/LORE-a domaćina ili kontakt osobu (ako ste već dobili kartu prihvatanja) te objasnite koji oblik pozivnog pisma Vam tačno treba.
10Nisam primio pozivno pismo, a moj sastanak u ambasadi je prošao, šta da radim?
Kontaktirajte LEO/LORE domaćina ili kontakt osobu (ako ste već dobili kartu prihvatanja) i objasnite mu/joj Vašu situaciju. U velikom broju slučajeva, skenirana verzija pozivnog pisma može poslužiti isto kao i orginalna verzija. Ako Vam LEO/LORE iz NMO domaćina ili kontakt osoba ne odgovara, molimo kontaktirajte LEO-a/LORE-a iz Vašeg NMO.
11Termin koji sam dobio u ambasadi je prekasno da bih dobio vizu na vrijeme i da bih počeo razmjenu na vrijeme, šta da radim?
Kontaktirajte LEO-a/LORE-a iz NMO domaćina. S obzirom na Vašu situaciju, NMO domaćin ce pokušati naći rješenje.

Slanje karte potvrde (CC) / prije početka razmjene

1Kako mogu poslati potvrdu nakon sto sam primio/primila CA?
Morate popuniti elektronski formular koji se zove karta potvrde (CC). Popunjavanju karte potvrde možete pristupiti tako što ćete se logirati na IFMSA web stranicu sa svojim korisničkim računom.
2Šta je karta potvrde (CC)?
Karta potvrde (CC) je elektronski dokument koji je dio Vašeg korisničkog računa u sklopu IFMSA web stranice- U CC morate dodati detalje o Vašem dolasku i odlasku te podatke o osiguranju i Vašoj kontakt osobi u slučaju hitnosti. Prijavom na web stranicu sa Vašim korisničkim računom imat ćete pristup Vašoj CC.
3Koji je rok za slanje CC?
Rok za slanje CC je 4 sedmice prije početka razmjene, osim ako u EC Vašeg NMO domaćina nije naveden drugi rok. Molimo Vas da poštujete rok, jer u protivnom Vaša razmjena može biti otkazana.
4Nisam stigao/stigla popuniti CC prije isteka roka, da li gubim pravo na razmjenu?
Veoma je važno da poštujete rokove. Ako niste stigli CC popuniti na vrijeme, molim Vas da kontaktirate Vašeg LEO-a/LORE-a odmah. Neki NMO-ovi imaju veoma stroga pravila u vezi toga, tako da Vaša razmjena može biti otkazana.
55. Da li mogu odgoditi svoj dolazak na razmjenu u slučaju da imam nekih problema?
Studenti koji idu na razmjenu moraju doći prvi dan svoje razmjene. Ukoliko isti ne dođe na razmjenu u roku od 4 dana (ili u roku koji je naveden u uvjetima razmjene NMO domaćina), razmjena više ne može biti garantovana. Molimo Vas da o mogućem ranijem dolasku obavijestite Vašu kontakt osobu/LEO-a domaćina, s obzirom na to da je moguće da Vaš smještaj ne bude spreman; u slučaju da Vaš smještaj nije dostupan, morat ćete obezbijediti lični smještaj do početka razmjene.
66. Da li NMO ima besplatan društveni program? Ako nema, koliko bih ga morao platiti?
Provjerite uvjete razmjene, i kontaktirajte kontakt osobu i LEO-a/LORE-a domaćina za sve daljnje informacije.

Prije dolaska u državu u koju idete na razmjenu

1Šta trebam ponijeti sa sobom?
 • SCOPE/SCORE studentski priručnik
 • Pasoš
 • Kopije dokumenata ili njihove skenirane verzije
 • Dodatni novac (u kešu) za svaki slučaj
 • Dokumente koje ste dobili od NMO-a (ukoliko su oni primjenjivi)
 • Moguće dokumente koje trebate imati po dolasku (ukoliko se spominju u uvjetima razmjene NMO domaćina)
 • stetoskop, bijeli mantil (ukoliko se spominju u uvjetima razmjene NMO domaćina)
2Šta je SCOPE/SCORE studentski priručnik i kako bih ga trebao/trebala ispuniti?
SCOPE priručnik je knjižica koja sadrži vodič koji bi Vam trebao pomoći da dostignete neke kliničke ciljeve tokom svog kursa. Trebao bi povećati akadmeski kvalitet razmjene. Priručnik bi ste trebali dobiti prije Vaše razmjene ili po dolasku. Ukoliko ga ne dobijete, molimo kontaktirajte Vašeg LEO-a/LORE-a. Upišite detalje vezane za Vas, i nastavite priručnik ispunjavati redovno tokom Vašeg kursa. U odjeljku „akademsko iskustvo“ zapišite slučajeve koje ste vidjeli, kao i neke dodatke vještine koje ste stekli, a da one nisu već navedene u tabelama. Pobrinite se da Vaš mentor bude svjestan da imate priručnik te da ga popunjava pravilno. Pravilno popunjen priručnik je neophodan za dobijanje certifikata.
3Koliko novca bih smio ponjeti, i koliko novca će mi trebati ?
S obzirom na SCOPE/SCORE pravila, tokom razmjene ćete imati smještaj, jedan obrok dnevno i društveni program o kojem će Vas obavijestiti NMO-domaćin nakon što budete prihvaćeni. Pobrinite se da imate dovoljno novca za dodatni obrok i druge namirnice, za vikende i za druge aktivnosti koje bi ste željeli raditi, za transport i suvenire koje želite ponijeti kući. Također, imajte na umu da društveni program nije uvijek besplatan. Količina novca koju smijete ponijeti sa sobom varira od države do države. Ne bi loše bilo da se raspitate o sigurnosnom statusu države u koji idete te da pitate kontakt osobu o tome. Također možete ponijeti sa sobom i putničku karticu ili običnu viza karticu. One su sigurnije i lakše za deaktivirati ukoliko ih izgubite ili ukoliko Vam budu ukradene.
4Šta bih trebao nositi sa sobom u bolnicu? Kakvo je radno vrijeme moje bolnice?
Svaka bolnica/odjeljenje ima svoje zahtjeve i radno vrijeme, tako da je potrebno da se pobrinete da pogledate uvjete razmjene i da pitate svoju kontakt osobu za više informacija.
5Koja su pravila koja se odnose na komunikaciju sa pacijentima i pregled pacijenata? Kakva su pravila oblačenja?
Svaka država i svaka bolnica ima svoja pravila; pobrinite se da se raspitate o tome prije Vaše razmjene. Više informacija možete naći u uvjetima razmjene ili ako pitate kontakt osobu.

Kada počne razmjena...

1Koje sve zahtjeve moram ispuniti da bih dobio/dobila certifikat?
Certifikat o uspješnoj razmjeni ćete dobiti samo ukoliko:
 • Prisustvujete minimalno 80% praktičnog djela razmjene
 • Ukoliko su zahtjevi iz uvjeta ramjene ispunjeni
 • Ukoliko su EF i relevantni dio studentskog priručnika ispunjeni
2Šta je obrazac za evaluaciju (EF)?
Obrazac za evaluaciju (EF) je formular putem kojeg ocjenjujete Vaše iskustvo sa razmjene. To je veoma bitno za nas budući obzirom da nam daje podatke na osnovu koji možemo poboljšati razmjene. Formular možete popuniti u našoj bazi podataka, nakon što se prijavite preko svog korisničkog ralčuna, nakon 21. dana Vaše razmjene. Obrazac mora biti ukoliko želite da dobijete certifikat o prisustvu.
3Gdje mogu naći pravila bolnice u kojoj ću raditi praksu? Da li je obavezno da znam i poštujem ta pravila?
Neka od pravila možete naći na stranici koja se odnosi na uvjete razmjene, a za ostala pravila kontaktirajte Vašeg LEO-a domaćina ili kontakt osobu. MORATE POŠTOVATI PRAVILA bolnice, ukoliko budete kršili pravila možete biti izuzeti sa prakse i Vaša razmjena može biti otkazana.
4Smješten sam u sobu/porodicu domaćina koja mi se ne sviđa, mogu li je mijenjati?
Obavijestite Vašeg LEO-a/LORE-a domaćina, on će pokušati naći rješenje. Međutim nekad nije moguće ništa mijenjati zbog na nedostatak mogućnosti da Vas se smjesti negdje drugo.
5Imam problema sa osobljem bolnice/odjeljenja na kojem radim, koga da kontaktiram?
Recite to Vašem LEO-u domaćinu ili kontakt osobi domaćinu, on će pokušati naći rješenje sa osobljem, ili će Vas pokušati smjestiti na drugo odjeljenje ukoliko je to moguće.
66. Imam problema u komunikaciji sa pacjenitima zbog slabog poznavanja jezika. Šta da radim?
Pokušajte naućiti neke osnovne riječi i izraze karakteristične za tu zemlju i držite se osoblja klinike kako bi Vam pomogli oko prijevoda.
7Mogu li raditi noćne smjene volonterski?
Neki lokalni komiteti organizuju noćne smjene za dolazeće studente, a neki profesori zaista cijene kada se raspitate za tu mogućnost budući da je to pokazatelj stvarnog interesa studenta. Molimo da prvo pitate svog LEO domaćina za tu mogućnost.
88. Ne mogu ići u bolnicu iz ličnih razloga (zdravstveni problemi, putovanje..) koga bih trebao/trebala informisati?
Obavijestite LEO-a domaćina i odjeljenje gdje radite praksu.
9Ko je odgovoran za moju sigurnost unutar i izvan bolnice?
Vi ste odgovorni za Vašu ličnu sigurnost, međutim pokušajte prikupiti što vise podataka o gradu i regiji u koju idete. Također, zamolite Vašu kontakt osobu (ako bude slobodna) da Vas prati tokom prvih par dana razmjene.
10Odlazim sa razmjene nekoliko dana ranije nego očekivano, šta da radim?
Obavijetite LEO domaćina/kontakt osobu. Pobrinite se da uvijek poštujete obaveze na osnovu koji ćete dobiti certifikat, bez obzira na to što idete ranije.
11Mogu li sam/sama sebi planirati društveni program ili moram uvijek ostati sa grupom dolazećih studenata?
Uvijek sami možete kuda god želite. Niste obavezni da ostajete sa grupom, osim u nekim situacija, o kojima će Vas obavijestiti LEO/LORE domaćin. Mi predlažemo da uvijek unaprijed obavijestite LEO-domaćina ukoliko želite ići negdje sami, jer moguće da je domaći lokalni komitet već nešto isplanirao za Vas.
12Izgubio/izgubila sam pasoš, šta da radim?
 • Uvijek imajte sa sobom kopije dokumenata u Vašoj sobi. Također, skenirana verzija u Vašoj karti dokumenata nije loša ideja.
 • Kontaktirajte Vašu ambasadu i obavijestite ih da ste izgubili dokumente, a oni će Vam reći šta da uradite da bi ste se vratili u svoju državu kada dođe vrijeme za to.
1314. Već sam završio/završila sa SCOPE razmjenom. Da li je moguće dobiti kontakte od nekih tutora, s obzirom da bih želio/željela opet raditi sa njima?
IFMSA Vam ne može dati kontakte od tutora, osim ako Vam tutori nisu lično dali svoje kontakte tokom razmjene.

TUTORIAL: Kako popuniti prijavni obrazac (Application Form)?