SCORA projekti

May 27, 2018

International AIDS Candlelight Memorial

Candlelight Memorial, kao jedna od tradicionalnih aktivnosti BoHeMSA-e i IFMSA, obilježava se svake treće ili četvrte nedjelje u mjesecu maju. Ovaj projekat se, u organizaciji Komiteta za seksualno i reproduktivno zdravlje (SCORA), uvijek realizira sa velikim entuzijazmom, upravo zbog snažne poruke koju nosi – izražava spomen na preminule od AIDS-a širom svijeta. HIV/AIDS već nekoliko decenija unazad predstavlja globalni problem […]
May 13, 2018

Fight Your Way 2018: kampanja protiv seksualnog nasilja nad ženama

Drugu godinu zaredom, u Sarajevu se održava projekat pod nazivom „Fight Your Way“, u organizaciji našeg lokalnog komiteta Sarajevo. . „Fight Your Way“ je aktivnost kojom su se studenti medicine priključili globalnoj kampanji u borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama. Seksualno nasilje predstavlja bilo koji seksualni čin, pokušaj ostvarivanja seksualnog čina, ali podrazumijeva i neželjeni seksualni komentar ili prijedlog usmjeren […]
May 3, 2018

Fight your way Mostar

  Članovi lokalnog komiteta Mostar su ove godine po prvi put odlučili organizirati besplatni tečaj samoobrane za žene kako bi podržali Mjesec borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama. Uz pomoć i veliku stručnost tima Krav Maga Hercegovina potaknuli smo preko 60 učesnica da pronađu neizmjernu snagu koju nose u sebi, te da ju primijene uz pomoć svih naučenih vještina u […]
scora1

Komitet za seksualno i reproduktivno zdravlje, HIV i AIDS

Komitet za seksualno i reproduktivno zdravlje, uključujući HIV / AIDS okuplja strastvene pojedince koji su posvećeni da promoviraju seksualno i reproduktivno zdravlja i koji su strastveni po pitanju stvaranju pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

Historija

Studenti medicine u IFMSA-i formirali su Komitet za seksualno i reproduktivno zdravlje, uključujući HIV / AIDS-a (SCORA) 1992. godine, vođeni snažnom voljom da se aktivno uključe u intervencije vezane za HIV i spolno prenosive infekcija (STD), i da podrže ljude koji žive s HIV-om / AIDS-om kroz rad na smanjenju stigme i diskriminacije.

 

Misija

Omogućiti našim članovima sredstva potrebna da se zalažu za seksualno i reproduktivno zdravlje u okviru svojih zajednica uz poštivanje kulturoloških načina življenja. Ovo je postignuto kroz izgradnju vještina i znanja, razmjenu ideja i projekata, kao i izradu politike i rad sa našim vanjskim partnerima kako bi stvorili promjene u lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Ciljevi

  1. Podizanje svijesti o temama vezanim za HIV / AIDS-a, i seksualno i reproduktivno zdravlje.
  2. Djelovanje na smanjivanje stigme i diskriminacije prema ljudima koji žive s HIV-om / AIDS-om.
  3. Podizanje svijesti i povećanje znanja o činjenicama, globalnim sporazumima i dokumentima koji se tiču seksualnog i reproduktivnog zdravlja.
  4. Promocija zdravog seksualnog života.
  5. Zagovaranje za politiku koje se tiče seksualnog i reproduktivnog zdravlja i predstavlja studente medicine u svijetu.
  6. Organizovati i olakšati zajedničke akcije koje se tiču medicinskog obrazovanja, javnog zdravstva i ljudskih prava.
  7. Osigurati sredstva za izgradnju kapaciteta za buduće zdravstvene radnike u smislu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.
  Izvor: http://ifmsa.org/sexual-reproductive-health-including-hivaids/